London : en berättelse om en stad

London : en berättelse om en stad
Utgivningsdatum: 2018-03-17
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Kategori: Resor
Upplaga: 1
Författare: Gunnar Pettersson
ISBN: 9789127155398
Antal sidor: 371

Torbjörn Flygt recenserar London i Sydsvenskan: "Gunnar Pettersson, som bott i London i drygt fyrtio år, traskar obekymrat genom sin stad, stadsdel för stadsdel, på sina villkor, och redogör med stor berättarlusta och kunnighet för det som tycks väcka hans tankar för stunden.

Man märker knappt hur djupt han borrar i ämnena eftersom han låter dem förgrena sig åt alla håll i lösa associationsbanor. Hela tiden rinner det fakta, anekdoter, historiska tillbakablickar och samtida skildringar ur honom, varvat med hans eget förhållande till staden. Det är lika mycket essä och kulturhistoria som stadsskildring och självbiografi. Hur många gånger har man inte tvingats lyssna till Londonresenärer som slagit varandra i huvudet med adresser till barer och affärer som vore det en Monty Python-sketch? Nu kan jag i stället kontra med till exempel varför te smakar annorlunda i London, hur stadens vattenförsörjning är planerad, att bengali är det vanligaste språket efter engelska, att Culex pipiens molestus är tunnelbanans egen myggart och för hur det lokala politiska systemet är uppbyggt, varför bostadsmarknaden ser ut som den gör, osv. Var för sig skärvor. Tillsammans grunden till en stad. Efter att ha tillbringat två vårveckor i London kan jag inte säga mig ha haft någon större praktisk nytta av Petterssons bok. Däremot har den gett mig ovärderliga kunskaper om vilket slags stad jag besökt. Jag har inte känt mig som en främling. Boken har gjort staden till min på ett helt annat sätt än vad adressen till bästa brunchen i Shoreditch gör. Pettersson har skrivit precis den typen av bok som gör att man undviker det värsta man kan råka ut för som turist: att känna sig som en turist." Du har säkert varit i London fler gånger än du kan räkna. Du kanske till och med har jobbat där ett par år, bott i Hampstead en sväng och blivit stammis på den där mysiga italienska restaurangen. Du kanske talar en passabel mockney, till och med. Men hur mycket vet du egentligen om London? Antagligen mindre än du tror.

Här får du lära dig allt du behöver: hur mycket cricketplanen på Lords lutar. Varför södra London har så dåligt rykte. Hur och var man bäst gör entré i staden. Gunnar Pettersson är författare, journalist och översättare. Han har skrivit både prosa, radiodramatik och essäistik.

Hans senaste bok är Mannen som kom tillbaka från de döda, om skandalförfattaren Gustaf Ericsson (2000). London är inte en stad utan många. Det kan man i och för sig säga om alla större städer, men det är särskilt sant om London, som består av en mängd små byar och tätorter som genom århundrandena har vuxit ihop till en metropol. London är också en världsstad. Storbritanniens koloniala epok gjorde London till huvudstad inte bara i en nation utan ett imperium, vilket naturligtvis satt sin prägel på mat, musik och språk, långt efter att imperiet blivit historia. London är en svensk stad. Statistiken är osäker, men det bor lika många svenskar i London som i en medelstor svensk stad. Östgötska, skånska, stockholmska och pitemål blandas med vietnamesiska, mandarin och swahili i den hälsovådliga tunnelbanan. London är politik, mat, ovanliga och vanliga sporter, en stad som konstigt nog har ganska dålig musiksmak, en stad som från att ha varit det oätligas metropol i världen blivit ett gastronomiskt centrum. London en berättelse om en stad är en medryckande blandning av självbiografi och reseskildring, skriven av en bofast sedan snart femtio år, en författare som genom sin nyfikenhet lyckas befinna sig både på utsidan och insidan på en gång.

[2] Den ligger 159 km väst om London och 21 km sydost om Bristol. Solna stad och lokalpolisen söker tillsammans, efter pigga pensionärer som ska öka tryggheten i området och skrämm Mats Årjes ny SOK-ordförande Mats Årjes vann valet med 23-19 i röster mot sin motkandidat Per Palmström på SOK:s årsmöte på torsdagskvällen och efterträder därmed avgående Hans Vestberg för en period om tre år. Bath fick som engelsk ort stadsstatus under drottning Elizabeth I år 1590 [3] och tilldelades 1889 administrativ självständighet från grevskapet Somerset. För några år sedan aktualiserades begreppet Slow Art genom en utställning med samma namn på Nationalmuseum i Stockholm.

Läser drygt 100 böcker om året tydligen, och det måste ju betyda att det roar mig på något sätt. PARTNERFRUKOST. [2] Den ligger 159 km väst om London och 21 km sydost om Bristol. Stort tack för denna underhållande artikel om Sydney Ringer. Den legendariske fysiologiprofessorn i Göteborg, Björn Folkow, förgyllde en föreläsning för oss medicinstudenter med motsvarande berättelse för snart 50 år sedan, fast då i en något mer kondenserad.