Sinnesslö

Sinnesslö
Utgivningsdatum: 2017-07-07
Förlag: Position Förlag
Kategori: Deckare
Författare: Niklas Wrångberg
ISBN: 9789198171846
Antal sidor: 280

VÄSTERVIK 1951. S:TA GERTRUDS SJUKHUS. En ung kvinnlig patient utsätts för obeskrivlig ondska. VÄSTERVIK 2016. Mårten är snart 40 år och jobbar som framgångsrik copy-writer på en reklambyrå i Stockholm. Han får ett telefonsamtal från Västervik. Hans farfar har avlidit på ett ålderdomshem.

Mördad. Mårten har inte haft någon kontakt med sin farfar eller staden på över trettio år. Men varför har hans farfar sparat ett gammalt nazistmärke? Han beger sig till sin födelsestad för att reda ut vad som hänt. En mörk historia uppdagas. Skuggor från det förflutna sveper in. Från 1950-talets mentalvård till nutid. En grym hemlighet vaknar ur sitt mörker. Mårten upptäcker att flera händelser hänger ihop med hans egen livshistoria. Till slut kan han inte fly. Varken från sig själv eller från den som ska ta hans liv. Vem är beredd att mörda för att sanningen ska komma fram? En sanning som visar sig grymmare än någon kunnat ana.

Men det finns ett problem med språket kring psykopater. Gratis att använda. Olofs berättelser. Gratis att använda. Ord och synsätt Idiot, imbecill, sinnesslö, efterbliven, dåre, vanför, krympling, invalid, kroniker, handikappad. Sverige Idag är en nyhetssajt som samlar alla relevanta - och verkliga - nyheter, bloggar och krönikor som är värda att läsa i Sverige, om Sverige, för Sverige. Sinnen är hos varelser, såväl djur som människor, de neurologiska och psykologiska system för perception av omvärlden och sig själva. Steriliseringslagen för transsexuella avskaffas. Tvångssterilisering i Sverige förekom mellan åren 1934 och 1975 med varierande grad av frivillighet. Ett 'sinne' är generellt. Istället för psykopati Föreställningar om det egna folkets ”renhet” växer fram under romantiken, sent 1700-tal och tidigt 1800-tal, sammanflätat med idéer som de om.